zondag 21 augustus 2011

Salade Lyonnaise

Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een 'franse' salade maar die is hier in Spanje ook erg lekker!
Als ik aardappelen kook, kook ik meestal een dubbele portie en gebruik de helft de dag erna voor bijvoorbeeld een salade.

Ingrediënten (2 personen):
- voldoende (ijsberg) sla om twee grote borden te bedekken
- 4 hard gekookte eieren
- 2 kleine pakjes bacon snippers
- gekookte aardappelen, in schijfjes
- mayonaise, scherpe mosterd, tijm en peterselie, peper en zout
- olijfolie of boter


Bak in een grote koekenpan de aardappel schijfjes en in een andere pan de bacon snippers. Bak de bacon krokant en laat uitlekken op een bord met keukenpapier.
Verdeel de sla over de borden. Maak de dressing door de mayonaise, mosterd, tijm, peterselie, peper en zout door elkaar te mengen, je mag de mosterd goed proeven. Pel de eieren en snij ze doormidden.

Zodra de aardappelen lekker bruin gebakken zijn schep je deze bovenop de sla, bacon en eieren erop plaatsen en verdeel de dressing over het bord, serveer meteen want de aardappelen moeten warm zijn.






maandag 15 augustus 2011

Spaanse stoofschotel

Uiteraard zijn salades en BBQ heerlijk met deze tropische temperaturen, maar soms heb ik dan na dagen van 'liflafjes' trek in een stevige pot, vandaar deze stoofschotel met Spaans tintje.
Erg makkelijk, gooi alles in een pan en twee uurtjes later heb je een heerlijke maaltijd.

Ingredienten:
- 700 gram ternera añoja of gewone runderpoulet
- 3 (rauwe) chorizoworstjes
- 400 gram geschilde aardappelen
- 4 wortels in dikke plakken
- 1 aubergine in dikke plakken
- 3 grote tomaten in partjes
- 1 rode of groene paprika in grove stukken
- 8 teentjes knoflook gepeld en gekneusd
- 2 uien in dikke plakken
- (verse) takjes tijm en rozemarijn
- halve liter runderbouillon
- halve liter rode wijn (goedkoop)
- olijfolie
- peper en zout


Snij de ternera añoja (kalf van een jaar oud) in blokjes of gebruik runderpoulet als je geen ternera añoja kunt krijgen en kruid met peper en zout. Verhit de olie in een goede stoof- of braadpan en braad het vlees goed aan. Voeg daarna de chorizo-worstjes toe en laat even braden. Daarna uien, knoflook, tijm en rozemarijn toevoegen, laat dat een paar minuten fruiten en voeg vervolgens de groentes toe. Ook dit even laten fruiten totdat alles mooi op temperatuur is en daarna voeg de halve liter warme bouillon (van blokjes) en de rode wijn toe. Als je aardappelen heel erg groot zijn halveer ze dan maar medium aardappels mag je zo in de pan doen boven op de vloeistof.
Laat op laag vuur lekker pruttelen en geniet van alle aroma's. Voor het serveren vis je de takjes rozemarijn en tijm eruit, snij de chorizo in stukjes en doe deze terug bij de schotel, serveer de stoofschotel op een mooie schaal. Lekker met (stok)brood en eventueel een frisse salade erbij.








Op bovenstaande foto geen chorizo maar Cumberland worstjes gebruikt, maar met chorizo is het resultaat veel lekkerder!



donderdag 11 augustus 2011

Indiaas (hindu) restaurant Chez Spice

Het Indiase restaurant Chez Spice ligt in Los Romanes (Axarquia, een aantal km van Velez-Málaga) en biedt een prachtig uitzicht over het Viñuela meer.

Het terras met uitzicht is een mooie plek om te zitten en het personeel doet erg zijn best. We hebben diverse gerechten die we nog niet kenden van de kaart besteld, over het algemeen was het goed maar niet geweldig, zeker niet als je naar de prijs/kwaliteit verhouding kijkt. Een gerecht dat er wel uitsprong was Karawi Gosh, gestoofd lamsvlees in een witte wijn saus met koriander en mosterd.
Een ander nadeel - maar dat kom je helaas veel tegen in restaurants, geen idee waarom? - is dat de stoelen niet erg comfortabel waren. Op de website van het restaurant zie je ook de hele menukaart en alle prijzen.

Na afloop kwamen ze vragen welke gerechten die nog over waren we mee naar huis wilden nemen en die werden netjes ingepakt en bij de tafel afgeleverd.

We hebben eerder al eens gegeten bij Taj Mahal in Puente Don Manuel en bij Taj Mahal in Torrox Costa ( wat zijn ze toch orgineel met die namen!) voor minder geld, alleen zijn die qua interieur en sfeer lang niet zo mooi.



Wil je dus veel ambiance, dan is Chez Spice wel de moeite waard om te bezoeken, maar alleen als je buiten kunt zitten en bereid bent om iets meer te betalen!


zondag 7 augustus 2011

Wentelteefjes met kersen-limoenjam

Voor 4 personen:
1/2 limoen
500 gram verse kersen
200 gram geleisuiker (of gewone suiker, zie blog over jam maken)
1 ei
200 ml melk
1 zakje vanillesuiker of zelfgemaakte vanillesuiker
4 sneetjes wit brood zonder korst
50 gram boter




Limoen schoonboenen en schil eraf raspen, vervolgens uitpersen.  Kersen wassen, ontpitten en in stukjes snijden.
In pan met dikke bodem kersen met geleisuiker, limoenrasp en 2 eetlepels limoensap op matig vuur aan de kook brengen. De jam 4-5 minuten goed borrelend laten doorkoken en regelmatig roeren.
Neem de pan van het vuur en laat de jam tot lauwwarm afkoelen. Verdeel over 4 kleine glaasjes.

In een diep bord het ei loskloppen met melk en vanillesuiker (eventueel kan je er ook nog wat kaneel bijdoen).
Sneetjes brood twee keer schuin doorsnijden.
In een grote koekenpan de helft van de boter verhitten. Haal de helft van de brooddriehoekjes door het eimengsel en snel in koekenpan leggen.
Wentelteefjes ca. 2 minuten per kant goudbruin bakken en voorzichtig keren.
Met de rest van de boeter nog 8 wentelteefjes bakken.

Wentelteefjes dakpansgewijs op vier borden leggen en met een glaasje lauwwarme jam ernaast serveren.
Lekker glaasje verse jus erbij;
Wat een mooi begin van de dag!

vrijdag 5 augustus 2011

Jam maken

Onderstaande foto's zijn gemaakt toen ik aardbeienjam met citroen aan het maken was maar de aardbeientijd is nu voorbij. Maar het basis recept geldt voor bijna elke soort fruit die momenteel verkrijgbaar is tegen meestal lage prijzen, alleen kan de verhouding (gelei)suiker/fruit variëren.

Gelei-suiker is gewone kristalsuiker waaraan pectine en citroenzuur is toegevoegd. Pectine zit ook van
nature in fruit en zorgt dat jam mooi stevig wordt. Met 1 pak geleisuiker en 1 kg schoongemaakt fruit maak je 4 potten overheerlijke jam. Reken voor zacht fruit als aardbeien en frambozen op 900 gram schoongemaakt fruit per kilo gelei-suiker. Deze fruitsoorten bevatten zelf weinig pectine en hebben dus wat meer suiker nodig om stevig te worden.

Heb je geen gelei-suiker dan kun je ook gewone suiker gebruiken, de jam zal wel iets minder stevig worden.
Het resultaat hangt vooral af van de soort fruit en de verhouding fruit/suiker. Voor zure vruchten moet je aan gewicht ongeveer evenveel suiker als fruit gebruiken. Bij aardbeien, abrikozen, pruimen etc gebruik je minder suiker, ongeveer 375 gram per 500 gram vruchten.

Gelei-suiker is voor zover ik weet niet in de voorraad van spaanse supermarkten opgenomen, lang leve de Hollandse Winkel!

Minder zoete jam
Suiker maakt de jam niet alleen zoet, maar versterkt ook de smaak van de vruchten zelf. Wil je de jam
liever wat minder zoet, gebruik dan geleisuiker speciaal of gewone suiker. Je kan dan met 500 g suiker per kg fruit toe. Bewaar minder zoete jam altijd in de koelkast want het zal sneller bederven!

Schone potten
Jam blijft langer houdbaar in goed schone potten. Was de potten af in de afwasmachine en bewaar ze
tot gebruik goed afgesloten. Of was de potten en deksels vlak voor gebruik af in heet water (met soda),
spoel ze af met schoon water en zet ze tot het vullen omgekeerd op een schone theedoek.
Als je de potten gevuld heb met jam zet je ze op de kop om zo te laten afkoelen, dat zorgt ervoor dat de aanwezige lucht uit de potten gaat.

Ik bewaar alle glazen potten die een mooi formaat hebben en waarvan de deksel helemaal intact is, vandaar dat je een echt mengelmoesje aan potten ziet.







Knoeien hoort er ook een beetje bij

Ook bewaar ik allerlei lintjes, stukjes stof en frutsels (van oma geërfd!) om daarna de potjes te decoren, zo is het ook een leuk kadootje om aan iemand te geven of om te krijgen.






woensdag 3 augustus 2011

Dorado al horno

Toen ik net in Spanje woonde keek ik vol ontzag naar die enorme (hele) vissen die je aan liggen te kijken in de koeling. Maar zo lastig is het niet, als je de verkopers vraagt wat je ermee moet doen zeggen ze meestal: poco de sal, poco limón, nada más!
Het is waar, als de vis zo vers is heeft hij (of zij?) niet veel nodig.


Bovenstaande vis is de dorado (zeebrasem). Ik laat ze in de winkel altijd al schoonmaken, wel zo makkelijk.
Thuis nog een keer goed afspoelen en droogdeppen.

Dorado met aardappelen en paprika uit de oven


Voor twee personen:
- twee dorado's
- ca. 450 gram aardappelen
- 1 grote rode paprika
- 1 grote ui
- ca. 200 ml droge witte wijn
- peper en zout
- citroen, in 8 partjes
- olijfolie

Schil en snij de aardappelen in dunne plakjes. Ik kook de aardappeltjes 1 minuut voor in water met een beetje zout, dit hoeft niet persé maar ik vind het zelf lekker als aardappelen heel goed gaar zijn.
Verwarm de oven voor op 180 graden
Snij de uien in ringen en de paprika in reepjes.
Verhit olijfolie in een koekenpan (niet te heet) en bak daarin de uien en paprika tot ze een beetje glazig worden en voeg de aardappelschijfjes toe, voeg flink wat peper en zout toe en bak dit ca. 5 minuten. De aardappelen hoeven niet gaar te worden, dat gebeurt later wel in de oven.
Neem een ovenschaal en schep het aardappel/ui/paprika mengsel hierin.

Bestrooi de dorado aan de binnenkant met zout en leg de vis bovenop het mengsel en voeg nog een beetje zout toe op de bovenkant.
Verdeel de wijn over de hele schaal. Leg de helft van de citroenpartjes aan de rand van schaal, de andere helft van de citroenpartjes zet ik op tafel als iemand het lekker vindt er nog wat extra citroen op te doen, en schuif de schaal in de oven.

Afhankelijk van de grootte van de vis is dit binnen 40/45 minuten klaar.
Tussentijds kun je eenmaal met een lepel nog iets van de wijn opscheppen en over de vis gieten maar als je dat vergeet is het ook geen probleem!