vrijdag 5 augustus 2011

Jam maken

Onderstaande foto's zijn gemaakt toen ik aardbeienjam met citroen aan het maken was maar de aardbeientijd is nu voorbij. Maar het basis recept geldt voor bijna elke soort fruit die momenteel verkrijgbaar is tegen meestal lage prijzen, alleen kan de verhouding (gelei)suiker/fruit variëren.

Gelei-suiker is gewone kristalsuiker waaraan pectine en citroenzuur is toegevoegd. Pectine zit ook van
nature in fruit en zorgt dat jam mooi stevig wordt. Met 1 pak geleisuiker en 1 kg schoongemaakt fruit maak je 4 potten overheerlijke jam. Reken voor zacht fruit als aardbeien en frambozen op 900 gram schoongemaakt fruit per kilo gelei-suiker. Deze fruitsoorten bevatten zelf weinig pectine en hebben dus wat meer suiker nodig om stevig te worden.

Heb je geen gelei-suiker dan kun je ook gewone suiker gebruiken, de jam zal wel iets minder stevig worden.
Het resultaat hangt vooral af van de soort fruit en de verhouding fruit/suiker. Voor zure vruchten moet je aan gewicht ongeveer evenveel suiker als fruit gebruiken. Bij aardbeien, abrikozen, pruimen etc gebruik je minder suiker, ongeveer 375 gram per 500 gram vruchten.

Gelei-suiker is voor zover ik weet niet in de voorraad van spaanse supermarkten opgenomen, lang leve de Hollandse Winkel!

Minder zoete jam
Suiker maakt de jam niet alleen zoet, maar versterkt ook de smaak van de vruchten zelf. Wil je de jam
liever wat minder zoet, gebruik dan geleisuiker speciaal of gewone suiker. Je kan dan met 500 g suiker per kg fruit toe. Bewaar minder zoete jam altijd in de koelkast want het zal sneller bederven!

Schone potten
Jam blijft langer houdbaar in goed schone potten. Was de potten af in de afwasmachine en bewaar ze
tot gebruik goed afgesloten. Of was de potten en deksels vlak voor gebruik af in heet water (met soda),
spoel ze af met schoon water en zet ze tot het vullen omgekeerd op een schone theedoek.
Als je de potten gevuld heb met jam zet je ze op de kop om zo te laten afkoelen, dat zorgt ervoor dat de aanwezige lucht uit de potten gaat.

Ik bewaar alle glazen potten die een mooi formaat hebben en waarvan de deksel helemaal intact is, vandaar dat je een echt mengelmoesje aan potten ziet.







Knoeien hoort er ook een beetje bij

Ook bewaar ik allerlei lintjes, stukjes stof en frutsels (van oma geërfd!) om daarna de potjes te decoren, zo is het ook een leuk kadootje om aan iemand te geven of om te krijgen.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten