woensdag 11 januari 2012

Konijn in rode wijn met appel/peren compõte

Bij de supermarkt of je lokale slager kan je het hele jaar door konijn kopen. De konijnen hier in Spanje zijn wel erg mager tov Nederland en voor zover ik weet kun je ze alleen maar 'heel' kopen.
Bij de slager kun je vragen om het konijn al in stukken te verdelen, maar op zich gaat het zelf snijden van een konijn ook prima.  Uiteraard verwijder ik eerst het hoofd (sommige mensen vinden dat lekker om mee te braden of zelfs op te eten maar dat hoeft voor mij niet) en controleer je of het vlees binnenin schoon is.
Haal dan de poten eraf en verdeel de rug in 3 stukken, dan heb je in totaal 7 stukjes vlees. Ik vind het persoonlijk net te weinig om met 4 personen van te eten, maar dat hangt af van je eigen eetlust. Bovendien is konijn de tweede dag nog lekkerder!



Konijn gestoofd in rode wijn
- 1 konijn, schoongemaakt en in stukken gesneden
- tijm, peper, zout
- 6 jeneverbessen
- laurierblad in 4 stukjes gescheurd
- circa 400 ml paddenstoelen of wildbouillon (optioneel kip met groentebouillon)
- circa 400 ml goedkope rode wijn
- 1 grote rode ui, grof gesneden
- 5 teentjes knoflook, grof gesneden
- 4 flinke theelepels stroop (als alternatief ontbijtkoek of bruine suiker)
- 125 gram boter

Bestrooi het vlees met veel tijm, peper en zout. Laat de boter goed bruin worden en braad alle delen aan. Is je pan wat te klein, braad ze dan in twee delen aan.
Als het vlees mooi bruin is voeg je de knoflook, ui, jeneverbessen en laurierblad toe en laat dit een paar minuten meesudderen. Maak ondertussen de bouillon warm.
Zet het vuur hoog en voeg eerst de rode wijn toe, even laten pruttelen en vervolgens de warme bouillon. Zorg dat het vlees bijna helemaal bedekt is met het vocht.  Verdeel dan de eetlepels stroop door de vloeistoffen zodat het goed verdeeld wordt en je kunt dan al even proeven aan de saus.  Het mag niet té zoet zijn maar ook niet al te zuur.
Laat het konijn ruim 70 minuten stoven en keer halverwege het vlees een keer om.
Leg het konijn op een schaal en haal de ui/knoflook/jeneverbessen/laurierblad uit de saus. Laat de saus op hoog vuur inkoken en bind de saus naar smaak.



Ik serveer vaak appelmoes/appelcompõte bij konijn, een Limburgse traditie denk ik?
Gebruik hiervoor zure appelen.
Deze keer had ik ook nog 3 drie peren liggen, de combinatie peer/appel is ook erg lekker.



Compõte
- 1 kilo appels, geschild en in kleine stukken gesneden
- 3 peren, geschild en in kleine stukken gesneden
- 50 gram suiker
- kaneel
- 1 vanillestokje
extra: staafmixer

Doe ongeveer 1,5 cm water in de pan en doe het fruit daarbij. Bestrooi met suiker en kaneel. Voeg het vanillestokje toe.  Als het fruit gaar is, haal het van het vuur en gebruik de staafmixer, gebruik de pulse-knop en mix steeds maar heel even, anders wordt het echt moes.
Serveer in een mooi glaasje en bestrooi met wat extra kaneel.



Heb je teveel compõte, doe het restant in een glazen jampot met deksel en laat goed afkoelen. In de koelkast kun je de compõte zeker nog een week bewaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten