donderdag 22 december 2011

Kalkoen met geroosterde batatas

Sinds we 5 jaar geleden naar Spanje zijn verhuisd is het bij ons een beetje de traditie geworden om tijdens die dagen kalkoen te eten. Helemaal verlekkerd kijk ik in deze tijd naar de reclames en kookprogramma's op de Nederlandse TV maar helaas is hier lang niet zoveel extra's verkrijgbaar voor de Kerst. Het eerste jaar dat ik vol verwachting mijn kerstboodschappen wilde gaan doen was ik dan ook even zwaar teleurgesteld door het 'beperkte' assortiment, totdat ik zo'n grote kalkoen zag liggen. Ik had altijd al eens kalkoen willen maken maar in Nederland was dat er nooit van gekomen.

Ook dit jaar heb ik weer een flinke kalkoen ingeslagen van ongeveer 3,5 kilo. Nee we krijgen geen visite maar eten dit met zijn tweetjes (met hulp van de honden natuurlijk) op! Dat betekent ruim drie dagen kalkoen, maar als je het iedere dag anders serveert vinden we dat helemaal niet erg.

Batatas zijn zoete aardappelen die in deze tijd volop verkrijgbaar zijn. Ze zijn iets zoeter van smaak.

Dag 1:
Kalkoen met pancetta, geserveerd met geroosterde batatas.

Ingrediënten:
- 1 kalkoen
- 1 sinaasappel
- 1 grote citroen of twee kleintjes
- 1 grote rode ui
- 1 groene paprika
- circa 300 gram pancetta (of bacon als je geen pancetta kunt krijgen)
- diverse takjes rozemarijn en tijm
- (optioneel) 1 klein rood pepertje
- 4 teentjes knoflook
- 200 gram boter
- sap van 1 sinaasappel
- peper en zout
- bindtouw of gewoon katoenen garen
- groot bakblik
- beetje olijfolie



Haal de kalkoen tijdig uit de koelkast om op temperatuur te komen. Verwarm de oven voor op 180 graden en smelt de boter een beetje.
Snij de sinaasappel, citroen, ui, paprika en knoflook in grove partjes. Voor een pittige touch snij ik altijd een rood pepertje fijn, maar als je dat niet lekker vindt kun je dat achterwege laten.
Pers de andere sinaasappel uit en vermeng dit sap met de boter.

Snij het touw om de poten los. Kijk of de kalkoen van binnen goed schoon is en vul de kalkoen met de partjes fruit en ui, afgewisseld met takjes kruiden totdat hij redelijk vol is (ik vind dit handig om met zijn 2-en te doen, ook het latere vastbinden).  Probeer de huidflap dan weer zo goed mogelijk dicht te maken en bind ook de twee poten stevig vast zodat dit deel weer redelijk dicht is, eventueel kun je om de 'heupen' een tweede touwtje strak aansnoeren.
Verdeel een klein beetje olijfolie over het bakblik.
Bestrooi de kalkoen aan beide zijden royaal met peper en zout en leg hem op zijn borst in het bakblik.



Als je nog iets over hebt van de ingrediënten voor de vulling, drapeer die dan om de kalkoen heen.
Smeer de kalkoen in met een deel van het boter/sinaasappel-mengsel.

Verdeel vervolgens de plakjes pancetta over de kalkoen, zorg dat je ook de vleugels en poten goed bedekt omdat die eerder gaar zijn en anders te droog worden.
Bind de pancetta ook vast met een touwtje rondom, de pancetta gaat anders omhoog krullen.
Smeer de pancetta ook in met de boter/sinaasappel.



De kalkoen kan nu in de oven.  Reken op ongeveer 20 minuten per 500 gram, onze kalkoen moet dus ongeveer 140 minuten braden.
Belangrijk: om de 20-25 minuten bedruip je de kalkoen met het boter/sinaasappelmengsel en zet de oven de laatste 60 minuten op 160 graden.

Als de kalkoen klaar is, haal hem uit de oven en bedek hem met aluminiumfolie en laat het vlees even rusten voordat je het aansnijdt.  Haal de pancetta ervan af en leg een plakje op de kalkoen als je serveert. Bewaar het eventuele kookvocht en de vulling, die kun je gebruiken om dag twee als onderdeel van de jus te gebruiken.


Batatas met rozemarijn:
- Batatas, zoveel als je nodig hebt voor het aantal eters
- Takjes rozemarijn
- olijfolie
- zeezout
- optioneel bosuitjes



Schil de batatas en snij in stukjes. Was de stukjes en droog ze zorgvuldig af.
In een bakblik royaal olijfolie doen, de batatas kunnen in de schaal en even goed mengen met de olijfolie. Strooi er zeezout op naar smaak en garneer met takjes rozemarijn en de stengels bosuitjes.
In de oven op 180 graden (kan dus prima naast de kalkoen in dit geval) en laat ongeveer 60 minuten roosteren als je ze goed gaar wilt hebben. Hou je meer van 'al dente', haal ze dan iets eerder uit de oven.
Tussentijds 1 keer goed husselen.




Serveer met een groente naar keuze.
Smakelijk!


En je bent gewaarschuwd :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten