dinsdag 8 november 2011

Tapas - groene asperges met serrano ham

Een van de vele genoegens van Spanje is de rijke tapastraditie. De oorsprong van de tapas is onduidelijk, maar een legende wil dat tapas voor het eerst werden bereid voor koning Alfonso X van Castilië.
Hoe het ook zij, de meeste mensen beschouwen Andalusië als de bakermat van tapas. In deze streek werd het een gewoonte om wijn te serveren in een glas bedekt met een sneetje brood met ham of kaas of een schoteltje met een ander hapje. Deze 'tapa',  wat deksel of bedekking betekent, zorgde ervoor dat vliegen of andere ongerechtigheden niet in de wijn terechtkwamen en niet lang daarna werd het hapje zelf tapa genoemd.



In Spanje zijn tapas een essentieel en wezenlijk onderdeel van de Spaanse manier van leven. Ze worden gewoonlijk in cafés en bars tussen lunch en diner geserveerd. Voor mensen die na hun werk huiswaarts keren dé ideale gelegenheid om samen met vrienden en collega's aan het einde van de dag te ontspannen.  Door meer gerechten te kiezen, kan de gebeurtenis gemakkelijk veranderen in een compleet diner.

De grote variatie aan tapas weerspiegelt deze behoeften. Cosas de picar (kleine knabbeltjes) zijn eenvoudige kleine hapjes - een bakje olijven of gezouten noten - en pinchos, iets grotere hapjes, zijn vaak op een cocktailprikker gestoken.
Daartegenover staan raciones, grotere gerechten die de basis van een diner kunnen vormen.

Het aantal tapasgerechten is enorm en weerspiegelt de variatie in culinaire tradities van de verschillende Spaanse regio's.
Graag presenteren we jullie regelmatig lekkere tapas-recepten!

Groene asperges met serranoham (12 stuks):


2 eetlepels olijfolie
6 dunne plakjes serranoham (ik gebruik altijd de Serrano Hembra van de Mercadona want die is lekker dun gesneden en niet al te vet)
12 groene asperges
peper en zeezout
aioli




Verwarm de oven voor op 200 graden. Schenk de helft van de olijfolie op een bakplaat of ovenschaal waar de asperges in een enkele laag op kunnen liggen. Verdeel de olie goed over de hele bakplaat.
Snij elk plakje serranoham in de lengte doormidden.

Snijd de houtige uiteinden van de asperges en gooi deze weg. Wikkel een plakje ham rond de onderkant van elke asperge. Leg de omwikkelde asperges op de bakplaat en bestrijk ze licht met de rest van de olie. Strooi er een klein beetje zeezout en peper op.

Rooster de asperges ongeveer 15 minuten (mag langer als de asperges dikker zijn, gewoon even testen) in de oven tot ze gaar, maar wel nog stevig zijn want je moet ze met de vingers eten.

Serveer de asperges gloeiend heet en doe er een schaaltje aiolie bij om de asperges in te dippen.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten