donderdag 21 juli 2011

Tomatentijd

Nu in juli is het volop tomatentijd. De planten leveren overvloedig veel op en ook op de markt koop je tomaten nu voor een prikje. 




Tomatentartaar met limoenmayonaise 
4 personen

4 vastkokende aardappels
zout en versgemalen peper
4 rijpe tomaten
4 zongedroogde tomaten op olie
6 takjes verse rozemarijn
6 eetlepels olijfolie
24 blaadjes verse salie
1 limoen
6 el mayonaise
keukenpapier+vershoudfolie+4 kopjes of mooie ronde schaaltjes

Schil, was en snij de aardappels in blokjes. Kook de blokjes in kokend water met zout in ca. 5 minuten net gaar. Spoel ze onmiddelijk af met koud water en laat goed uitlekken.
Ontvel de tomaten en  verwijder maar bewaar de zaadjes. Snij het vlees in blokjes.
Snij de zongedroogde tomaatjes in stukjes.
Was en haal de naaldjes van de rozemarijn.
Verhit de olijfolie en bak de salieblaadjes in ongeveer 1 minuut krokant, laat uitlekken op keukenpapier.
Voeg de tomatenzaadjes met de zongedroogde tomaat en de rozemarijnnaaldjes toe aan de overgebleven olijfolie en verwarm dit ong. 2 minuten op matig vuur.
Haal het pannetje van het vuur en schep de tomatenblokjes, salie en de aardappelblokjes erdoor.

Bekleed de kopjes met vershoudfolie en verdeel het tomatenmengsel erover en dek het mengsel af met folie. Laat het minimaal 30 minuten in de koelkast staan.

Pers vervolgens de limoen en roer het sap met de mayonaise en een klein beetje water tot een vloeibare saus, breng op smaak met zout en peper.
Haal de tomatentaartjes uit de folie, stort ze op een mooi bordje en serveer met de limoenmayonaise, garneer vervolgens met de salie.



Tips:
  • je kunt dit recept ook makkelijk vooraf maken, zelfs voor meerdere dagen indien je het maar koel bewaart. Alleen de salie blijft niet knapperig, die zou je zo kort mogelijk vantevoren moeten bakken. Staat ook erg leuk op een buffettafel.
  • heb je voldoende tomaten, droog ze dan zelf. Leg ze buiten in een bak die je overspant met fijn gaas zodat er geen insecten bijkunnen. Laat ze ongeveer 8 tot 12 dagen drogen of totdat je denkt dat ze droog genoeg zijn en bewaar ze in een (schone, hygienische) pot in olijfolie. Eventueel kan je er nog wat rozemarijn oid aan toevoegen.
  • tomaten ontvellen kan heel makkelijk: dompel de tomaten onder in een pan met kokende water en tel tot 20. Doe de tomaten in een kom of in de gootsteen met ijskoud water. Laat ze afkoelen en vervolgens ontvellen.

1 opmerking:

  1. Lijkt me heerlijk ! Ik hou alleen niet van vastkokende aardappelen, dus zal ze vervangen door kruimige.....
    Gr. Dees

    BeantwoordenVerwijderen