vrijdag 22 juli 2011

Gezonde tomaat



Er zijn vele recepten met tomaat omdat de tomaat een veelzijdige groente is. Of is het nu fruit? De een zegt fruit omdat het botanisch gezien een bes is die uit een bevruchte bloem groeit. De ander zegt groente vanwege het gebruik van de tomaat. Hoe het ook zij, met tomaten kan je van alles maken. Wist je ook dat een tomaat erg gezond is? Er zit vitamine A, B1, B2, B6 en C in maar ook kalium, fosfor en magnesium.
Het rare is dat ik veel mannen ken die niet zo van tomaat houden. En dat is nu zo jammer want juist mannen zouden veel tomaat moeten eten. Tomaat bevat, net zoals alle andere rode groenten en fruit, veel lycopeen en daarvan is bewezen dat het helpt tegen voorkoming van onder andere prostaatkanker. In landen waar veel tomaat wordt gegeten zoals Italië en Spanje komt prostaatkanker veel minder voor. Lycopeen wordt door het lichaam het best opgenomen als de tomaten gekookt worden. Dus als je er tomatensaus, puree, soep, sap, ketchup van maakt. Met ketchup moeten we natuurlijk wel zuinig omspringen want behalve al die gezonde stoffen zit daar veel suiker in. Als je de tomaten dan ook nog in olijfolie bakt dan maximaliseer je de opname van lycopeen door het lichaam. Spaanser kan het niet: tomaten en olijfolie.  Ook schijnt tomatenpuree goed te helpen tegen het verouderingsproces. Voordat jullie nu allemaal dat op je gezicht gaan smeren moet nog wel worden vermeldt dat het de bedoeling is dat je het opeet. Een potje tomatenpuree elke dag nuttigen schijnt beter te werken dan antirimpelcreme´s.

1 opmerking: