zondag 24 juli 2011

Tarta de ciruelas

Pruimentaart met vanillekwark


200 gram bloem + 2 el bloem
50 gram poedersuiker
100 gram koude boter in kleine stukjes
2 eieren
750 gram rode pruimen
50 gram gepelde pistachenootjes
2 el suiker
250 gram vanillekwark
taartvorm van 26-28cm, ingevet





Zeef de bloem en poedersuiker boven een kom en voeg 1/2 theelepel zout toe, de boter en 1 ei. Meng alles snel door elkaar en kneed het met koele handen tot een soepel deeg. Voeg eventueel 1 of 2 eetlepels koud water toe om het soepeler te krijgen. Vorm het deeg tot een bal en laat dit ongeveer 30 minuten afgedekt in de koelkast staan

Verwarm de oven voor op 175 graden. Was de pruimen, halveer ze en verwijder pitten. Hak de pistachenootjes grof en meng ze in een kommetje met de suiker. Meng het tweede ei door de vanillekwark. Roer 2 eetlepels bloem door het kwarkmengsel.
Bestuif het aanrecht of werkblad met bloem (*) en rol het deeg uit tot een ronde lap, een paar centimeter groter dan de vorm. Zorg dat het bakblik is ingevet. Bekleed de vorm en druk het deeg aan de rand goed aan. Snij het overtollige deeg langs de rand weg.

Verdeel het kwarkmengsel over de bodem en leg de pruimen met de snijkanten naar boven en strooi de pistachenootjes erover. Plaats de taart iets onder het midden in de oven en bak de taart in ca. 40-45 minuten gaar.




Tips:


  • Ik kan hier geen vanillekwark (queso fresco con vanilla) krijgen, dus ik koop de queso fresco batido bij Mercadonna en voeg een klein scheutje vanille essence erbij en vermeng dit vervolgens. Het geel van vanillevla/kwark is uiteindelijk ook slechts een kleurtoevoeging door de industrie omdat mensen verwachten dat iets met vanille geel zou moeten zijn. Extra voeg ik nog 1 eetlepel poedersuiker toe omdat de gewone kwark een beetje zurig is.
  • Ik gebruik altijd zelfgemaakte vanillesuiker. Pak een pot, doe er suiker in en een vanillestokje en sluit goed af. Kook je een keer een vanillestokje en je hebt wat pure vanille over, meng dat dan ook door deze suiker. Makkelijk en ook decoratief! Ik heb twee soorten, gewone suiker en kristalsuiker met vanille. Kristalsuiker is soms fijner met bakken omdat het deeg dan iets minder hard wordt bij bijvoorbeeld appeltaart. Voor een taartbodem maakt het niet zoveel uit. Helaas kan ik in mijn supermarkten nog steeds geen kristalsuiker krijgen en koop ik dit bij de Hollandse winkel.  Iemand tips waar ze het wel verkopen?
  • * Als je net zoals ik een houten aanrecht heb, gebruik dan ook zo'n siliconen-matje om het deeg op uit te rollen, scheelt een boel schoonmaken. Bovendien kun je het uitgerolde deeg dan heel makkelijk omkeren in de vorm zonder het los te hoeven peuteren van de ondergrond. Uiteraard is een siliconen kwastje ook onmisbaar en veel hygiënischer dan een kwast met 'haren'. 
  • Nog een supermakkelijke (rode) pruimen vlaai:  koop kant en klaar deeg - geen bladerdeeg maar gewoon deeg - bij de supermarkt, je vindt dit in de koeling. Bekleed een vorm met bakpapier en doe het deeg erin. Kook vanillepudding volgens de verpakking en laat dit een beetje afkoelen. Prik wat gaatjes in het deeg, pudding erover verdelen. Halveer de pruimen of in vieren als het grote pruimen zijn, verwijder pit, en leg ze met het snijvlak naar beneden in de pudding. Bestrooi vervolgens met kaneelsuiker en laat in ongeveer 35 minuten gaar worden op 175 graden. Zeker als de pruimen nog hard en iets zuur zijn is de combinatie van de zoete gele pudding en de zure pruimen heerlijk. Extra decoratief als je ook een paar gele pruimen gebruikt en die bijvoorbeeld in een cirkelpatroon combineert met de rode pruimen. Uiteraard kan je dit met veel soorten fruit doen maar maak het niet te zoet (tenzij je dat graag wilt :)!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten